top of page
Writer's pictureYannick Lierman

Hoeveel weegt een geheim?

Updated: Nov 30, 2022

opgelet, spoiler alert!


"Je l'ai repoussé"


4 woorden die me diep raakten op het einde van Close, de film van Lukas Dhont die ik recent zag.


Deze 4 woorden, onuitgesproken, herbergen het geheim van Léo, een jongen die samen met zijn beste vriend Rémi voor het eerst naar de middelbare school gaat. Hun vriendschap, mooi en kostbaar in de ogen van hun ouders, wordt nu door de groep op school anders gezien. Er komen oordelen, andere blikken, ... en bij Léo ontstaat onwennigheid en schaamte.


Bang om door de groep uitgesloten te worden, keert hij zich af van zijn beste vriend en meet zich een stoerder imago aan. Allemaal zonder woorden. Rémi is verloren, snapt er niks van, lijdt in stilte en stapt uit het leven.


En dan moet Léo verder. Met de loodzware last van het geheim dat hij draagt ... dat het allemaal zijn schuld is. Even onvermogend als hij was om over zijn gevoelens van twijfel en angsten te praten toen Rémi nog leefde, is hij nu om zijn gevoel van schaamte en schuld met iemand te delen. Alles speelt zich in stilte af, in de onderlaag, verborgen. Het knaagt, het vreet energie, zonder veel woorden is het zichtbaar en voelbaar.


Geheimen in organisaties


Waarom ik het over deze film heb? Omdat dit zo herkenbaar is in mijn werk. Geheimen zijn er overal, ook in de werkcontext, en wegen ook daar loodzwaar:

  • Een manager die wéét dat hij mensen moet ontslaan maar het nog 6 maanden moet stilhouden.

  • Een CEO die een jaar op voorhand wéét dat er een filiaal moet sluiten, maar er nog met niemand over mag praten.

  • Een schandaal dat binnenshuis moet blijven, denk aan #MeToo, DeWereldDraaitDoor, enzovoort.

Geheimen zijn enorme energievreters. Wanneer je eigen gevoel ingaat tegen wat je doet, of in dit geval, niet zegt, ontstaat er een gigantisch energielek. Punt



De kracht van emotionele intelligentie


In mijn opleidingen en coachings help ik mensen hiermee om te gaan. Meestal hebben we geleerd dat de enige optie ‘het geheim in stilte dragen’ is. En toch: er is meer.

  1. Wat voel ik nu eigenlijk? Jouw eigen emoties eerlijk in de ogen durven kijken is de allereerste stap die we vaak vermijden. Begrijpelijk, want dit is best confronterend. "Als ik eerlijk ben met mezelf, hoe boos of bang of verdrietig of verontwaardigd etc ben ik eigenlijk écht?"

  2. Uitzoomen, vanop een afstand naar de situatie kijken. Dit is de tweede stap, hier brengen we de ‘intelligentie’ binnen. Je kijkt niet alleen naar jezelf met je hele scala aan emoties, maar ook naar de hele context. Dit geeft ruimte. Je leert voelen wat écht belangrijk is, je ziet opties, consequenties, en/of je wordt bevestigd in het buikgevoel dat je al had van in het begin. Uitzoomen maakt het niet persé makkelijker maar je ziet mogelijkheden. En je voelt meer rust.

  3. To do - or not to do En dan is het uiteraard tijd voor actie, of voor geen actie. Wat je ook beslist, in deze fase is het een bewuste beslissing. Je kiest ervoor om je team (gedeeltelijk) in te lichten, of net helemaal niet, of je kiest ervoor de verantwoordelijkheid van het geheim niet aan te nemen. Er is niet één juist antwoord, jij kiest volgens wat voor jou én de context in het hier en nu het juiste is. Dat geeft rust en dicht het energielek.


E.I., geen quick fix, wel een verruiming van het blikveld en een bron van mogelijkheden


"Je l'ai repoussé"


In de film Close zijn het deze woorden die de opening brengen. Eindelijk.


Na de interne emotionele rollercoaster van Léo, pakkend in beeld gebracht, voel je als toeschouwer het gewicht van zijn schouders vallen op het moment dat hij zijn moed bijeenpakt om zijn geheim uit te spreken naar de mama van Rémi.


De innerlijke strijd is voorbij. Het echte verwerkingsproces kan beginnen.


Emotioneel intelligent kunnen reageren op emoties, die van jezelf én van de ander, is een essentiële competentie in onze chaotische, onzekere, razendsnel veranderende wereld.


Het is een competentie die de relatie met onszelf en de relatie met de anderen veerkrachtig en authentiek maakt.

Het is geen quick fix. Het is telkens anders. En… je kan het leren.


Benieuwd wat Emotionele Intelligentie voor jou of jouw bedrijf kan betekenen?


Neem een kijkje op mijn site www.yannicklierman.be of vraag een vrijblijvend gesprek aan:



107 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page